El grup d'investigació d'activitats preventives i promoció (GRAPP-caIB) és un grup de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) que pertany a l'àrea d'investigació en salut pública, epidemiologia, clínica i serveis de salut.

Està acreditat i finançat des de 2003 per l’Institut de Salut Carlos III i, a més, forma part de la RETIC RICORS, així com del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). El grup està integrat per 28 investigadors, procedents de diferents àmbits professionals com medicina, infermeria, psicologia, biologia, bioquímica, ciències polítiques, estadística o farmàcia. La seva missió és generar coneixements vàlids sobre l’eficàcia, efectivitat i eficiència d’intervencions innovadores en prevenció i promoció de la salut i transferir-los als professionals, especialment els d’atenció primària i salut pública, els gestors de serveis sanitaris i els ciutadans. La investigació que duu a terme, en càncer, en factors de risc cardiovasculars i altres aspectes de prevenció-promoció, és molt aplicada: els coneixements generats es transfereixen a la salut pública o a la pràctica clínica d’atenció primària. En els nostres estudis d’investigació utilitzem diferents metodologies, combinant així la investigació quantitativa i qualitativa (mètodes mixts). A través d’enquestes, entrevistes i grups focals, incloem la societat en els nostres projectes. Així, duem a terme una investigació transdisciplinària, en què comptem amb diferents actors per al disseny dels nostres projectes i, a més, traslladem els nostres resultats al grup interessat.

EL NOSTRE EQUIP

Línies d'investigació


La missió del GRAPP-caIB és generar coneixements vàlids sobre l'eficàcia, efectivitat i eficiència d'intervencions innovadores en prevenció i promoció de la salut i transferir-los als ciutadans i als professionals.

Les principals línies d’investigació del grup són:

1. Determinants de la salut, estils de vida i promoció
2. Serveis de salut i seguretat del pacient
3. Epidemiologia i reducció del risc cardiovascular
4. Càncer: Epidemiologia, prevenció, atenció
5. Investigació clínica en atenció primària
6. Cura d’infermeria
7. Infància i medi ambient

ELS NOSTRES PROJECTES D'INVESTIGACIÓ

L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) es va crear el 23 de desembre de 2013.

Està format per l’Hospital Universitari Son Espases, l’àmbit d’Atenció Primària de Mallorca, l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), l’Hospital Son Llàtzer i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. Tots ells aporten capital humà, la qual cosa permet augmentar la massa crítica investigadora i fomentar les col·laboracions per al desenvolupament de projectes d’investigació entre serveis i professionals del sector de la salut. L’IdISBa ha estat reconegut amb el distintiu ‘HR Excellence in Research’ per la Comissió Europea, que el acredita com a un centre d’investigació compromès amb la millora contínua de les seves polítiques de recursos humans; un proveïdor internacional de treballs científics en un entorn propici i estimulant per al desenvolupament d’una carrera investigadora d’acord amb els principis de la “Charter & Code” (Carta Europea d’Investigadors i Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors), adoptat per la UE el 2005.

L’IdISBa està compromès amb l’excel·lència en la recerca i el foment de la transferència de tecnologia i coneixement als serveis i indústries de la salut. A més, sosté que aquests objectius no es poden assolir sense el foment i l’atracció d’un talent científic excepcional. En conseqüència, l’IdISBa va aprovar la “Carta i Codi” l’agost de 2015 i, en fer-ho, es va comprometre a alinear les seves polítiques i pràctiques amb les recomanacions de la Comissió Europea, perseguint l’objectiu de proporcionar un entorn de treball estimulant i favorable per als investigadors, que permeti el seu creixement i desenvolupament professional. (Per a més informació, consulta la pàgina de Recursos Humans de l’IdISBa). D’altra banda, l’IdISBa s’acull al decret 17/2019, de 15 de març de 2019, pel qual s’aprova l’Estatut del personal investigador laboral, i en què s’especifica que els instituts de recerca sanitària, dins del marc de la normativa laboral existent, han de procurar als seus treballadors i treballadores mesures que facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar, incloent-hi la possibilitat de reducció de jornada, treball a distància i flexibilitat horària (Decret carrera investigadora). Pots seguir les nostres ofertes d’ocupació al departament de Recursos Humans de l’IdISBa.


Formando investigadores de todas las etapas

Al GRAPP-caIB tenim una àmplia experiència i interès per la formació d’investigadors en totes les seves etapes, des d’estudiants de grau fins a estudiants postdoctorals. A nivell d’estudis de doctorat, col·laborem amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) en diversos programes de doctorat, i especialment en el Doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària. En els darrers cinc anys hem dirigit més de deu tesis, amb excel·lents resultats en totes elles. A més, a través de convenis tant amb la UIB com amb altres universitats, tutoritzem treballs de fi de màster, així com pràctiques de fi de grau i estades formatives. En col·laboració amb la Unitat Docent de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, cada any formem en investigació residents de Medicina de Família (R3 i R4). Si estàs interessat a estudiar amb nosaltres, sol·licita més informació a través d’aquest formulari.


Involucrant a les persones en la recerca.

El tipus de recerca que duem a terme al GRAPP-caIB està molt centrat en millorar la salut de les persones. Per això, per poder dur a terme els nostres estudis, treballem estretament amb persones (tant sanes com amb determinats problemes de salut), les quals representen els grups que pretenem ajudar.
Existeixen diferents maneres a través de les quals pots col·laborar en les nostres recerques:
· Participació com a subjecte d’estudi, tant en els assaigs clínics com en estudis a través d’enquestes, o grups de discussió (també anomenats grups focals), entre d’altres. Cal destacar que tots els nostres estudis han estat aprovats tant pel Comitè de Recerca d’Atenció Primària, com pel Comitè Ètic de les Illes Balears.
· Participació en tallers o esdeveniments de divulgació, que estan dirigits a compartir i debatre amb la ciutadania/societat els coneixements obtinguts com a resultat de les nostres recerques. Alguns dels esdeveniments en què solem participar són la Nit Europea de la Investigació, el Dia de la Ciència, o el Dia de la Dona i la Ciència.
· Involucrament com a actor no científic. Al GRAPP-caIB col·laborem amb membres de la societat, els quals participen en el disseny i en portar a terme i difondre els resultats dels nostres estudis. Es tracta de dur a terme recerca “amb” o “per” pacients o membres de la societat, en lloc d’exclusivament “sobre” o “per” ells. La participació a aquest nivell és important per dur a terme estudis que siguin realment rellevants per als interessos de la societat. Això permet que puguin sorgir idees per a noves investigacions. També és una forma d’assegurar-nos que la nostra recerca es centra en el que realment li importa a les persones.
Vols participar en els nostres estudis? Contacta amb nosaltres a través d’aquest formulari, i en breu ens posarem en contacte amb tu.

Vols col·laborar amb la recerca en salut que es duu a terme a les Illes Balears?

A l'IdISBa treballem per traslladar de manera efectiva els avenços en recerca a la millora de la salut poblacional. La recerca d'avui és la medicina del demà i el suport de la societat constitueix un element clau per a aquest desenvolupament.

REALITZAR DONACIÓ

Pictures designed by Freepik (www.freepik.com)